Foto

Vad gör ett bra foto för porträttmålning?

Som konstnär kan jag till viss del justera det jag ser, exempelvis förstärka färger eller göra mindre förändringar. När det gäller porträtt är det ändå väldigt viktigt att jag har ett bra foto att utgå ifrån. Jag kan bara rita det jag ser, och små förändringar kan göra att det inte blir rätt individ. Visst kan jag rita en snygg hund från ett sämre foto, men jag kan inte vara säker på att det blir just din hund.
Här kommer därför lite tips på vad som gör ett bra foto. Tänk på att jag kan neka en beställning om jag inte anser att jag kan göra ett bra jobb med referensfotot.

Perspektiv
Perspektiv är vilken vinkel fotot är taget ifrån. Bäst är oftast att ta fotot i djurets ögonhöjd och en liten bit ifrån (helst med teleobjektiv). Kameran förvränger proportioner. I vissa fall kan ett annorlunda perspektiv ge en spännande bild, men som regel är ögonhöjd att föredra.

Gulligt foto men perspektivet är skevt. Kroppen är för liten i förhållande till huvudet, som tecknad bild kommer det se konstigt ut.

Här är proportionerna bättre. Bilden är något mörk men skuggorna är inte svarta så den kan bli bra.

Ljus
Fotot behöver vara taget i ett bra ljus och med bra exponering, detta kan vara den viktigaste punkten för ett referensfoto. Skuggor får inte vara helt svarta och ljusa partier får inte vara helt vita. Samtidigt behövs lite skuggor för att visa form och textur.
Fotot behöver visa djurets färg rätt, jag ska till exempel inte behöva gissa om hästen är fux eller gulbrun, om det vita i ansiktet är ett vitt tecken eller bara att solen blänker.
Undvik att fotografera med blixt framifrån - det ger ett platt foto som sällan blir fint. Det är bättre att ha lite sidoljus, du kan tll exempel sätta hunden eller katten vid ett fönster.

Fotot är både för mörkt i skuggan och för ljust (utfrätt) på de vita partierna.

Fotot är lite mörkt och platt (taget i svagt ljus och redigerat att bli ljusare), men fungerar. Detta foto hade varit väldigt bra om jag haft lite mer ljus vid fototillfället.
Även foton tagna i dagsljus men inte direkt sol brukar bli bra.Skärpa
Ett foto med bra skärpa är att föredra, men det går oftast att arbeta från ett lite suddigt foto om alla övriga punkter stämmer. Ögonen och pälsstrukturen behöver synas tydligt, men varje enskilt pälsstrå behöver inte vara skarpt.

      Fin skärpa.Storlek
Jag kan förstora upp de flesta bilder, men skicka med bästa möjliga upplösning. Ett foto taget från facebook med hunden som en liten fläck långt borta kommer inte fungera...

   Ibland kan det hända att djuret inte finns hos oss längre och det därför inte går att ta nya foton. Du kan alltid fråga om fotona fungerar, jag kommer svara ärligt.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)