Övar på akvarell

Akvarell är ett material jag aldrig riktigt lärt mig använda. Så nu är det dags att jag gör det! :)
När jag övar använder jag ett block med Canson Montval 200gsm (gram per kvadratmeter) och ett set med st Petersburg White Night färger samt mina Faber Castell Albrecht Dürer akvarellpennor.
De två självporträtten är gjorda på 300gsm Faber Castell papper.

Några ord om materialen, eftersom jag gjort lite efterforskning och gärna delar med mig. :)

Papper: Ska helst vara 300gsm eller tjockare. GSM står för Grams per Square Metre och visar helt enkelt hur kraftigt ett papper är. Vanligt skrivarpapper brukar vara 80gsm, ritpapper 120-140 gsm eller mer. Akvarellpapper bör som sagt vara 300gsm, eftersom det har lättare att hantera vatten och bucklar mindre ju tjockare det är. Det kan också ha olika "Seizing" (jag har inte hittat ett svenskt ord för det) som blandas i för att öka hållbarheten.
Riktigt bra papper ska vara gjorda av bomull (även om en del med hög kvalitet är gjorda med längre träfiber) men det vanligaste är trä.
Jag har ännu inte provat bomullspapper men jag har beställt ett block för att se hur det skiljer sig. Mitt faber castell block ska vara av den bättre kvaliteten men i träfiber. Jag märker att det klarar lite tuffare tag än det billigare Canson.

Att ha ett vettigt papper för akvarell är superviktigt, nästan viktigare än vettig färg. För att öva och lära sig tycker nog jag att Canson Montval pappret är helt ok, trots att det är tunt. Det har tålt mer än några dyrare "billiga" papper jag testat. (Canson montval 200gsm finns att köpa 40st för 100kr, de flesta andra verkar ha samma pris för 12-15 papper). Det viktigaste i början är att det är ett papper menat för akvarell..skrivarpapper är utmärkta att skissa på men de håller inte för vatten.

Färg:
Jag har st Petersburg White Night, som jag skrev. När jag började visste jag inget om vad det var för färg. Jag visste inte ens vilket märke jag hade, det var en ask jag köpt för några år sedan när jag testade akvarell lite lätt i samband med studier. (jag använde det främst för att färglägga och gjorde väl ett par bilder men lade inte ner någon direkt tid på det). Men så såg jag att jag smart nog lagt ner färgkopparnas omslag under själva färgkoppen, förmodligen för att ha kvar vad färgernas namn var (som ultramarin blå). På det pappret stod märke och modell av färgen och till min förvåning även om den var ljusäkta (ett system med 1-3 * som även faber castell använder) så jag gjorde en sökning på nätet.
Det visade sig att White night är en rysk färg, graderad som konstnärskvalitet (något högre än studiokvalitet, exempelvis används främst rena pigment istället för färgämnen). Den har dock samma pris som bättre studiokvalitet (exempelvis W/N Cotman). Vad jag fick fram räknar de flesta den som riktigt bra studiokvalitet med hänsyn till egenskaper och annat. Jag har aldrig provat en riktigt bra akvarellfärg (eller studio-kvalitet av ett känt märke) så jag har svårt att jämföra. Men den är definitivt bättre än de vanliga "vattenfärgerna/akvarellerna" man kan köpa till barn eller helt nybörjare eller som brukar finnas på grundskolor.
Så jag känner nog att jag skulle kunna rekommendera den till de som vill börja med akvarell, och det verkar internet recensionerna hålla med om. :)

I min ask var 4 färger märkta med mindre än *** i ljusfasthet, de har jag lagt åt sidan för att undvika. Egentligen spelar det inte så stor roll när jag bara tränar, de bilderna behöver inte finnas kvar om några årtionden ändå :)
Jag har beställt en palett med Schminke akvarellfärger som lär vara några av de bästa. Det ska bli intressant och se vad det är för skillnad.

Pennor:
Det hela började med att jag köpte ett set med akvarellpennor (Albrecht Dürer) och tänkte att jag kunde använda dem. Pennorna är helt klart väldigt bra och hög kvalitet, men jag har lite svårt att se när jag ska använda dem.. ju mer jag arbetar med akvarell, desto mer dras jag till färgkopparna..även för detaljer. Men jag fortsätter testa och lära mig, kanhända de kommer väl till pass ändå :)

Övningsbilder:

Den första bilden jag försökte mig på är gjord helt med pennorna. Jag är egentligen inte särskilt nöjd med den, men vad kan man förvänta sig av första försöket? :)
Jag känner att den saknar både realism som jag får i mina pasteller, eller den vackra, mjuka effekten som man nästan bara får i akvarell.


Efter det provade jag att måla en kanin. Jag fick använda ett foto från en kaningrupp på facebook. Jag är mer nöjd med denna bilden, den har bättre detaljer och känns mer realistisk. Men jag ser fortfarande inte riktigt poängen med akvarell om jag ändå bara fortsätter försöka få det att likna pastell eller färgpenna..


Nästa försök var ett självporträtt. Nu använde jag inte färgpennorna längre utan kopparna med färg. Jag gillar färgerna och att det börjar kännas  mer som just akvarell (även om bilden är väldigt tight. Däremot lyckades jag inte få det att se ut som jag ... Människoporträtt är inte min starka sida :)


Så idag gjorde jag ett nytt försök. Den här gången är jag mer nöjd med likheten, och jag vågade låta håret blandas ut med bakgrunden...däremot blev kontrasterna för starka och färgerna känns nästan smutsiga. Den känns lite mittemellan realism och lös/fantasi, men inte på ett särskilt bra sätt.
Jag får fortsätta öva och känner ändå att jag lär mig varje gång. :) Så småningom ska jag nog kunna få rätt på akvarell också.

17 Feb 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)